top of page
  • Forfatters billedeNanna Philbert

Rugboller med græskarkerner

Det er ingen hemmelighed for nogen der følger med på min instagram-profil at 2020 blev året hvor koldhævede boller blev daglig kost herhjemme på matriklen og jeg for alvor kom igang med at bage. Mange forskellige slags boller er blevet til undervejs og en af dem jeg vender tilbage til gang på gang er disse. Med en rustik blanding af rug, malt og græskarkerner er disse sprøde boller med de ristede kerner og det bløde indre blevet en klar favorit og nu er opskriften finjusteret til det yderste og klar til jer!

Til 8-10 boller skal du bruge: - 0,5 L lunkent vand

- ca. 5 g. gær

- 3 dl hvedemel

- 3 dl rugmel

- 2 dl finvalsede havregryn

- 1 dl 5-kornsblanding (kan erstattes med 1 dl hvedemel eller havregryn)

- 1 spsk. mørk sirup

- 1 spsk. malt sirup*

- 1,5 tsk. salt

- Græskarkerner til topping


*Har man ikke malt sirup kan man evt. erstatte 1 dl hvedemel med rugmel i stedet for lidt ekstra rug-smag og "umf" til brødet. Malt sirup giver en ristet dyb smag som passer sindsygt godt til mange slags brød og kan købes rimelig billigt på nettet og i matas (man kommer ret langt med sådan et glas på 0,5 l). Hvis du bager bare en lille smule vil jeg helt klart anbefale det som et fast sortiment i køkkenskabet, for det giver virkelig lige det ekstra.


Fremgangsmåde

Aftenen før bollerne skal bages (10 min)

- Start med at måle det lunkne vand af og hæl det i en stor skål.

- Rør gæret grundigt ud i vandet.

- Tilføj havregryn og rør rundt.

- Tilsæt herefter halvdelen af melet, salt og sirup og rør dejen godt sammen.

- Herefter tilsættes det resterende mel og dejen røres nu sammen til den har en ensartet masse. Dejen skal have konsistens som en tyk havregrød.

- Dæk skålen tæt til med husholdningsfilm og herefter et fugtigt hviskestykker eller et låg. Sæt dejen i køleskabet natten over.


Om morgenen (25 min)

- Tænd ovnen på maks grader varmluft.

- Læg et stykke bagepapir på en bageplade.

- Drys græskarkerner ud på bagepapiret og læg en klump dej ovenpå. Drys herefter græskarkerner ovenpå dejen også. Således laves hver bolle. Der er dej til 8-10 boller.

- Sæt bollerne i ovnen og skru ned på 210-220 grader varmluft og bag dem i ovnen ca. 18-20 minutter. De er færdige når de har en flot gylden farve (kan bl.a. ses på at kernerne også er godt ristede). Det skal gerne give en hul lyd, hvis man tapper på bunden af bollen med en finger, når man har taget dem ud.

- Lad bollerne køle af på en rist i 5 min og så er de klar til servering.

Når nu bollerne er kølet lidt ned vil jeg varmt anbefale at man fryser alle dem ned der ikke skal spises samme dag. På den måde bevarer man friskheden i bollerne og de er lækre gang efter gang. Hvis man bare tager dem ud af fryseren aftenen før de skal spises og giver dem en god tur på brødristeren om morgenen, så er de næsten som friskbagte.

Disse boller er gået hen og blevet mine egne yndlings. Efterlad gerne en kommentar hvis du prøver bollerne. God fornøjelse!

201 visninger2 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page